The after effect

Tuesday, May 07, 2013


♥ assalamualaikum 


I have been wanting to write about this since yesterday..Tapi disebabkan bila dekat rumah, takda masa nak menghadap laptop, jadi dah balik UTM baru lah boleh menaip dekat blog ni. Huhu..Bagus jugak lambat update blog, sempat la perasaan yang bercampur baur ni reda sikit. Boleh menulis dengan tenang.


Banyak sungguh isu yang timbul. Mungkin dari dulu dah banyak berlaku isu yang sama, tapi sebab aku muda lagi, tak peduli pun apa yang jadi. But now, disebabkan tanggungjawab dah kena pikul, kena lah ambil tahu. Tak sangka, susah jugak nak jadi patriotik nih. Banyak yang perlu difikirkan.Tragedi berdarah di Perak memang sangat shocking dan menyedihkan. Takut, marah, sedih, semua ada. Tapi kita tak ada kat sana jadi kita tak faham. Cuma aku sedih bila orang sibuk cari siapa yang mula dulu. Macam bergaduh adik beradik. Bukan siapa mula dulu yang ayah nak tahu kan? Kecewa bukan sebab siapa yang mula, tapi sebab melihat pergaduhan yang berlaku sesama saudara, itu yang paling pedih. 

Cukup lah cari punca untuk mempersalah orang. Kalau nak cari siapa yang mula dulu, jadi lah adil. Jangan tengok satu pergaduhan je, tengok semua yang dah berlaku sepanjang berpolitik di sini. Bila dah buat kajian, dah buat perkiraan, dah dapat nilai, apa yang nak dibuat pula? Masa untuk menghukum perkara yang dah berlaku ke? Menghukum atas dasar apa? Siapa yang untung? Siapa yang rugi? Sejarah untuk diambil pengajaran semua orang, bukan untuk dibuat senjata berperang.Dakwat kekal adelah bukti janji bersih. Ramai yang tak faham, ramai yang terlalu mudah menerima, bersyukur katanya. Seperti memang rela ditipu oleh si peniaga. Mana datang dakwat kekal ni? Dakwat kekal adelah hasil tuntutan Bersih. Penat rakyat berarak untuk menuntut kebersihan masa mengundi. Rakyat yang bersuara, tak kira parti. Walaupun ramai yang tak setuju dengan cara Bersih dijalankan, tapi aku pasti ramai yang mahukan perkara yang sama. Keadilan, sebenarnya itulah matlamat Bersih. 

Dakwat yang tak kekal bukan lah satu isu yang sengaja dibangkitkan. Tapi adelah satu lambang penipuan yang jelas. Lambang janji yang tidak ditepati.  Bayangkan, kita dijanjikan dakwat untuk kekal seminggu, tapi sehari pun tak mampu terus tercalit dijari pengundi. Mana janji? Janji yang ini, yang paling ketara, mengapa tak ditunaikan. Risau, risau kerajaan ditipu oleh orang-orang yang sengaja menganiaya. Takut wang yang habis dibelanja untuk dakwat yang kekal itu sia-sia. Bukannya membangkitkan isu kekalahan, tapi membangkitkan isu ketidak telusan dalam menabur janji. Paling pedih bila kesatuan yang kononnya dipupuk melalui laungan SATU, hanyalah satu angan-angan. Bersatunya sesuatu bangsa bukan melalui apa yang tertulis di papan tanda, tapi bersatu sesuatu bangsa itu adalah lebih dalam lagi. Hati tak bersatu, apa guna mulut menipu? Kita bangsa Melayu atau Malaysia? Keliru. Yang mana sebenarnya lebih utama? Dalam kekeliruan, aku pilih untuk berjuang atas nama Islam. Satu perjuangan yang pasti, satu laluan yang takkan bawa aku ke jalan mati.


Siapalah kita untuk perjuangkan Islam walhal iman di dada masih belum kukuh, malah masih rapuh. Iman dalam diri setiap muslim adelah perjuangan individu, perjuangan kau dan aku. Tapi memperjuangkan Islam itu adelah perlu, kau dan aku perlu bersatu. Setiap kali aku berbicara tentang Islam, aku sebak melihat diri sendiri. Aku malu. Tak pernah aku berhenti berdoa agar dosaku diampunkan olehNya. Semoga setiap kali aku malu itu, semakin hampir aku merangkak ke syurgaMu, maha pengampun, maha pengasih dan penyayang, segala yang indah itu adelah rahmat dariMu.

*Lau kana bainana~


You Might Also Like

0 ♪♬♪♪♬ Comments

Tell me what you think about this post