Sunday, January 11, 2015

Wedding Checklist



♥ assalamualaikum 


Ekhem. Ada orang bebel haritu, die kata mane checklist kata nak buat tak buat-buat. Okay okay..tarraaa! I stole this from a blog sebab tak reti nak buat checklist sendiri. Huhu..Bukan curi la, kira rujukan. Ehekk..So here it is Wak, wedding checklist untuk 6 bulan. :)


1. Tarikh :

Nikah : 31 Mei 2015 (9am)
Resepsi : 31 Mei 2015
Bertandang: 6 Jun 2015


2. Theme & concept:
Nikah : Dusty Pink 
Resepsi :Beige + Mint
- Konsep: English/garden, Pastel 

rustic aqua wedding cake, photo by Mustard Seed Photography http://ruffledblog.com/rustic-texas-wedding #weddingcake #cakes
something like this

Bertandang : Cream + Gold
- Konsep : Whatever makes them happy :)


3. Legal documents:
Kursus kahwin: Checked!
- E-NCR: Halfway there
Hiv Test: Pending
Borang Kebenaran Nikah: Pending


4. Venue
Nikah : Rumah, Taman Raintree/Masjid Al-Amaniah Selangor 
(depend on my red condition if you know what i mean, huhu)
Resepsi : Rumah, Taman Raintree, Selangor
Bertandang: Rumah, Kluang
Book homestay: Family sana tak tidur so no need for homestay. Tapi kitorang book satu homestay untuk keluarga ayah yang duduk jauh 


5. Catering/Canopy
Nikah : N/A
Resepsi : D'Intan Collection Wedding Planner
Bertandang: Di setelkan keluarga sana 


6. Pelamin
Nikah & Walimatulurus: D'Intan Collection Wedding Planner
Bertandang: De' Zac Risik mempelai


Banyard La Amor by Jentayu Gallery  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=417014588321287=a.380560425300037.85745.113964091959673=3
I like simple & minimal. max 3 kaler : putih, beige, hijau maybe


7. Photographer
Nikah + Resepsi : D'Intan Collection
Bertandang: Pending
Choices of pose: Pinterest


8. Videographer
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
Bertandang: Pending
Choices of songs: Pending


9. Wedding outfits
Nikah + Resepsi: D'Intan Collection. Fitting awal bulan 5
Bertandang: To choose from De' Zac Risik Mempelai
-Dress: Checked! 2 hari/3 hari sebelum majlis buat final fitting 
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending.
-Shoe: To buy 4 inch wedges. Heels boleh bengkak kaki..huu
-Accessories: Pending.

Nikah & Walimatulurus: D'Intan Collection
Bertandang: Pending


11. Doorgift
Nikah:  Disebabkan singkat, idk perlu gift ke tak. To check with mama dgn ayah
Resepsi:  Pending
- Wedding favors: 500 gula2 dalam bekas bunga telur + ?? still brainstorming idea


Rustic Honey
i like this. tp taktau lah family suke x. need to check.
DIY design untuk kotak goodie bag. Sebenarnya nak buat kaler soft tapi tidak mendapat
kelulusan mama dan ayah. Haha jadi lah kaler ini. Layankan aja..Cantik jugak :D


12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece
Resepsi: Pending
Bertandang:Pending


13. Hantaran
Bilangan dulang: Pending
For me:
For him:
Decoration: Requested baby breath from maklong. Tapi harga bunga mahal, but but aunty kate ade tempat yg jual murah. So masih ade harapan :D





14. Batal Air Sembahyang
Gelang tangan? Pending


15. Invitation Card: Kad Kahwin Cheni
- 1k 3 fold card
- 2 map dlm satu kad, 500 for each for us
- 50 keping kad VIP, 25 each for us
- RM150 gift voucher to spend on arrow


16. Cake
Resepsi: D'Intan Collection
Bertandang: De' Zac Risik Mempelai


Preferences; i'm in the mood for ombre :D


17. Jurunikah/Pembaca doa
Nikah: Jurunikah - Pending
Resepsi: Pembaca doa - Pending
Bertandang: Pending


18. Handbouquet
Nikah & Walimatulurus:  D'Intan Collection
Bertandang: De' Zac Risik Mempelai


19. Guest List
Nikah: Pending
Resepsi: Pending


20. MC/Kompang/Entertainment
MC: Pending
Kompang: Pending
PA system: Pending 
CD of songsPending


21. Pengapit/Bridemaids/Bestman (taktau la perlu ke x)
Nikah: Bridemaids & Bestman: Pending
Resepsi: Bridemaids & Bestman: Pending
Bertandang: bridemaids & Bestman: Pending



22. Dresses for family
Resepsi
- Wak family: turqois
- My family: Pink belacan


23. Bilik pengantin
Rasanya bilik tak nak decorate mcm bilik pengantin..
Tuka katil queen size lepas tu susun balik barang2 je. :)


24. Signage
Resepsi + Bertandang
Kuantiti: Pending
Location: Pending
Design: Pending
Printing: Pending
Welcome sign Pending


25. Facial/Massage/Inai
1 month before wedding Pending


26. Honeymoon (to discuss with kesayangan)
Date: Pending
Location: Pending
Tickets: Pending
Accommodation: Pending


27. Pre/Post Wedding (perlu ke poyo? haha)
Photographer: Pending 
Theme: Pending
Outfit: Pending
Location: Pending
Date: Pending


29. Candy buffet (mama dgn ayah macam taknak)
Favor : Pending
Decor: Pending 


28. Guestbook Corner (Rasa mcm nk DIY)
Guestbook : Pending
Decor : Pending


wedding advice guest book box . white wash wooden advice guest book. wedding heart advice holder . shabby chic advice holder. $35.00, via Etsy. Unique Guest Book: have guests put a note for the two of you on a note card then inside the envelope!
Wedding Signature Frames - The modern guest Book. Guests sign paper hearts, then the hearts are placed in a frame to display your guest book in your home.




Monday, December 1, 2014

redup


Sonnenuntergang��



mendung hujan 
pergi dan tinggalkan redup siang 
yang melindungi aku
dari terik yang mengasari tubuhku
terebah sudah gusar kau tundukkan

gah ombak
menghakis desir pantai
taruh wajah seluruh senja
ikutkan naluri baik ku biar saja
terbalas sudah seru sujud malamku




Saturday, November 1, 2014

the friendship desperation



♥ assalamualaikum 


i love this 2 | via Tumblr


I should blame Naruto for this. Everything about him is a lie. Where on earth would you find a kind, loving, insanely positive, and purehearted guy like him? Orang macam ni wujud dalam komik sahaje rasanye. I think, what i envy the most about him is how much he values friendship. And i want his friends too. Sobsobb

Tau tak, belajar master ni lonely sangat. Maybe tak semua orang rasa macam ni. Tapi kalau nak compare dengan masa degree, you'll feel the difference. Semua benda buat sorang-sorang, agak sedih. Tapi cmon, kena strong! Independent! Ugh..its easier said than done. Lebih-lebih lagi masa tengah stress, lepas tu tak ada tempat nak release. Boleh jadi down kalau tak kuat semangat.




Desperate for attention




Ada masa-masa aku macam ni jugak. Bukan nak perhatian orang tersayang (you know what i mean) tapi nak perhatian keluarga, kawan-kawan. Kalau dengan keluarga mungkin lagi senang bila nak bandingkan dengan nak dapat perhatian kawan-kawan. Sebab kawan ni tak sama macam family. Family ni kalau marah, kalau tak suka apa dia buat pun, tak tahan lama. Nanti elok balik, sayang balik. Perasaan ambil berat sesama keluarga ni tak sama macam kawan-kawan. Kawan-kawan kita tak boleh mintak attention, tapi attention diberi oleh kawan-kawan yang betul-betul kisahkan kita, yang betul-betul sayangkan kita.



/spaceebound | via Tumblr



Aku bukannya jenis kawan yang contact hari-hari, yang cerita semua benda. Aku jenis yang 'when you need me, i'll be there no question asked.' And most of the time, aku value friendship lebih dari org lain value friendship tu. So its kinda hard. But i'm working on it. Aku rasa aku kena tone down perasaan caring ni, kena limitkan kot.  Supaya aku tak mudah rasa tersinggung. Senang sangat taching ni merimaskan kot. Aku sendiri pun rimas.