Pages

Friday, April 17, 2015

kuala selangor



♥ assalamualaikum 





Just to let you know, I am in a good mood today. Alhamdulillah sihat dan bahagia, hihi. Semalam sy telah ke kuala selangor, teman ayah site visit sebab die takot mengantuk masa drive. Walaupun diri ini acap kali berasa awkward bila keluar berdua dengan ayah sebab tak berapa nak bercakap, tapi, alaa bila lagi kan? So why not, sebagai anak mithali sy temankan lah beliau. Rhupa-rhupanya dia nak pergi The Kabin, which is kinda nice. Free advertisement ni, haha tapi blog ni bukan banyak trafik pun so layak lah free. heheh






Tadaa. Ade swimming pool, BBQ area, cukup facilities 'bercuti' walaupun tapak dia kecik je. Plus, dia unik, dan features architecture die not bad..cantik. Gambar first tu treehouse dia, well sort of la. huhu Cuma masalah ada satu je, masalah besar tempat ni ialah panas. Tempat baru jadi pokok pun baru tanam so shade tak berapa nak ada. Namun begitu, tempat ni x lekang pengunjung, bukan masa cuti pun still penuh. 


Mungkin sebab lokasi. The Kabin ni dekat sangat dengan pantai, walaupun bukan pantai yang sesuai untuk mandi tapi untuk dapatkan feel tenang dan nyaman this is the right place for you. Katanya ramai student yang datang sini, siapkan thesis maybe. You know, nak writting ni memang kena ada mood dan environment yang sesuai. Kalau tak seharian boleh dapat satu ayat je, tu pun kira produktif sangat lah tu. Not to mention, harga dia pun tak mahal, berbaloi. Just check out their website ok? 



Lempeng pisang bakar dengan cendol VIP. nyumnyum



Lepas dah habis site visit, ngeteh lah. Baru Malaysian sejati, kaki ngeteh haha. Kitorang singgah cendol bakar dekat Kg. Asam Jawa, i specifically remember this place because of the name, hehe. Famous tempat ni, nampak je biasa2 tapi ada drive thru cendoi wokeh..innovatif sangat. Jangan men men. Tak caya google la cendol bakar drive thru. Haha..sedap dan pantas, i like it.



Tabung buluh old skool punyaa



Depan kedai dia ada orang jual tabung buluh. Dah lama dah usha, park je terus nampak tabung dia bergantung-gantung. Teringat sara cakap dia takde tabung, so lepas makan singgah kejap belikan satu untuk dia sebab tu gambar kedai pun dari tepi je, huhu. Sambil shopping sambil support barang local, handcrafted tu, mahal kot, value tinggi. Hee Lepas Kenyang kitorang tak singgah mana-mana dah, balik terus. Dah petang dah pun, nak tengok pantai pun tak dan. So, itu sahajaa..daa :)


Thursday, March 12, 2015

Wedding preparation yg jarang dibincangkan



♥ assalamualaikum 


Hah tajuk, berjela dan sungguh specific. Haha..well its because i am planning writting on specific things, lady things. So guys, if any of you are reading this..be prepared, or just don't read. Ok? Haha Untuk sesetengah gadis (gadiss yaw) marriage ni sangat scary. Masa planning nak nikah, mase tarikh nikah jauh lagi, kita akan rasa excited. Tapi bila dah makin dekat, oh mai..macam ada satu wave perasaan takut yg meresap ke jiwa. Dia tak datang sekali gus, dia datang mencucuk sikit demi sedikit. Sebab? Sebab culture maybe. Ada benda-benda lepas nikah, perkara-perkara intim yang kita tak diajari. Ahah Itu lah dia sebenarnya, intimasi.




Body care




This scares me. Aku ni dengan adik beradik pun tak berapa nak berseksian, inikan dengan orang luar? Huargh. Nak tunjuk ketiak pun malu, hahaha. So the thought of having a husband, seorang lelaki yang akan belajar mengenali tubuh ini adelah sesuatu yang sangat menyeramkan. Sebab? Sebab i know me. I haven't been pampering my body, at all. 


Ever scared of letting people see your scars? Like, not a scar, plural, scars? And other condition of your body that you just don't want people to see at all? I don't know the real deal about intimacy between husband and wife, but i think i wanna be a wife that hides nothing from her husband. I'm scared of being exposed, but i wanna be. hahaha You know what i mean? It sounds kinda kinky isn't it. But i don't mean it that way. I want to honest with the man that i'm planning to spend my whole life with.


So because of this fears, i've been taking extra care of my body. Sejak tarikh tu dah confirm, aku start bagi perhatian lebih dekat penjagaan diri. And this will lead us to my next topic, HAIR REMOVAL. See how i caps it? Cuz it is just so deng important. For us ladies especially. I know some guys don't care about it, you don't even think about it at all (for now). You'll love us even if we look like monkeys (yeke?). But for us, this is about self esteem. I know that i need to be confident of my body before i can go through that intimacy phase. 




Epilating




Ahahh! Tahu  tak epilating tu ape? Aku baru je tahu baru-baru ni. Epilating adalah satu proses mencabut bulu. Ni literal punya definition. haha Kalau shaving dia lain, sebab bulu tersebut tak di cabut dari akar. Jadi setiap kali lepas shave, bulu baru akan tumbuh dengan lebih kasar. Ada certain parts, lebih dari satu bulu boleh tumbuh daripada satu rongga. (boleh bayangkan? macam euw sikit) So lebih lebat la, dan lebih kasar. Dan juga menyebabkan kulit jadi gelap. Well now you know.


Tapi epilating akan pluck, cabut bulu tu dari akar. Sama lah macam cabut sehelai-sehelai, but come on...siapa tak lenguh lah kalau macam tu. Time consuming pulak tu. Ada orang akan prefer waxing. Waxing pun cabut dari akar jugak cuma proses tak sama. Sebab waxing ni guna pelakat. Akan ada bahan adhesive yang diletakkan dekat kawasan berbulu tu dan, zrrapppp! Cabut! Tadaaa!! Bunyi macam sakit tapi sebenarnya epilating lagi sakit. Trust me on this cuz its true. hukhuk


Aku tak suka waxing, sebab dia comot. Bagi aku lah. Ada orang prefer waxing dari epilating sebab, well biasanya sebab diorang tak tau pun pasal epilating. Other reasons mungkin sebab dia tak sesakit epilating, dan lebih murah. Epilating ni nampak mahal on the surface sebab nak beli alat tu. Tapi satu alat boleh guna untuk berapa, setahun lebih? Waxing boleh pakai sekali je. So kachinng! beli epilator lebih saving. Mari akak tunjukkan contoh epilator yang ada di pasaran dear-dear sekalian. Fyi, dear dear tu nama bodek akak jual produk kat fb guna untuk customer beliau. Ok lah, better than sayang. Huahua




pencubit-pencubit epilator yang akan mencabut rambut mini anda!


Gambar kedua adelah my first and current epilator. Ok la. Tak mahal dan ada lebih dari satu epilator dalam satu package. Yang besar untuk kaki, yang kecik untuk tempat-tempat yang tak rata ataupun susah di capai. Which is, dalam bahasa mudahnya ialah underarms dan etc. You know where it is. *kenyit mata*


First experience, untuk kaki tak sakit. Rasa macam kena gigit semut. Semut hitam ye, bukan kerengga, untuk menunjukkan ketidak sakitannya. Haha Plus dia ada dua speed. First time guna low speed, bila dah biasa kasi laju sikit lah, pun tak sakit jugak maa. Maybe sebab kaki ni rata, senang dan smooth. Underarms aka the ketiak, its a bit tricky. 


Rambut mini anda di kawasan ini tak tumbuh satu arah. Dia macam rumput sikit, suka hati dia je nak tumbuh arah mana. Dan disebabkan epilator kena digunakan mengikut arah berlawanan dgn pertumbuhan bulu, jadi mula-mula pakai akan rasa sakit dan leceh sikit. Sebab susah nak capai (lenguh kot), kena pusing-pusing ikut arah yg berbeza, dan lastly sebab kulit bawah lengan ni tak serata kulit di kaki. Jadi, akan rasa macam kulit anda yang dicubit tanpa sebab oleh mesin terebut, bukannya bulu-bulu. Aku siap luka lagi, takde lah luka teruk pun, lebih kurang macam luka shaving je. So, no biggie. Tu untuk bawah lengan, tempat private? For the time being i don't have the courage to go there, yet. wuuhuu




You decide




You decide what is best for you. Ada orang rasa selesa dengan diri dia yang sedia ada. Theres nothing wrong with that, i guess. But for me, i wanna be smooth and silky. Selesa di belai. (memang sah wajib nikah). tapi aku tak buat lebih dari yang mampu. I mean, i don't plan on looking like victoria secret model, unnatural perfection? My plan is to be moderate, to be and to feel clean. Yes, bersih dan selesa. 


I don't have much experience with waxing or epilating but i still wanna share this few things that i know. Ok thats it for this post. Next will be about diet and fitness. Not an expert, not loosing a lot of weight too but hey, theres no harm in sharing right? Till next time. :)



Music feed: Us








I love this song. Ancient lagu ni, lama tak dengar. Lagu asal dia lebih catchy tapi yang ni pun best, cute. Sebab suara Daniela ni soft sangat. Buat sy berfikir, it would make a nice background for a wedding video kan? Yeah i think so too. For the melody that is, lirik dia i'm not so sure. huhu