The art of complaining

♥assalamualaikum

I am currently taking part in conducting a survey related to our education system. But fyi i'm not a student, and i used to be in the technical field. This is my first time tackling social science issues. But i think i am more suited for this field, i'm not really good in being technical, too bad at math. Haha *cries silently*

At the end of my survey is a space reserved specially for comments. Although not everyone writes, there are still quite a handful who does and they do it passionately, it's great. You know the trend now, people just loveee to complaint, heck, even me, especially on social media. But social media is not the most suitable platform to complaint (shocking) because the ones you're complaining about don't even know about it. Instead of making things better, you're just being an emotional 'syok sendiri' person, ranting and ranting to a wall. Well, i guess most of the time we don't really want to make things better, we just want to be heard, or even just to let some steam out. I get it, i often feel that way too.




But when opportunity came, someone somehow wants to listen and take action, don't be emotional to them. They didn't make you feel that way, they just want to help. Let me tell you the right way to complaint in a comment section, well according to me lah.


1. Put your emotion into it, but don't be emotional.
Sometimes how you say things can make a neutral take side.

2. Use clear and proper sentence. 
I'm curious why a person would write in a survey form like they're replying a whatsapp chat. We can't help you if we don't understand what you need.

3. Be mature. 
Does your comment refers to a personal issue or something everyone can relate and benefits from?

4. Be respectful. 
We all have different opinion and when talking about a sensitive issue, you have to speak in a tone that is not provocative. Avoid using words like stupid, especially stupid, in a formal survey. Don't make those who wanted to help gave up on you because of your attitude.

However, this is just the opinion of a beginner, a noob. Others might not feel the same. Maybe emotional and hateful comments is what some research need, to really understand the struggle and how it affect emotions and behavior towards others. It's easy to tick on a scale, but a comment may be more personal and honest.

priority hidup

♥assalamualaikum


Kadang-kadang aku terfikir, kalau muda maksudnya kita tak matang ke? Kalau muda maksudnya kita belum faham kehidupan ke? Orang kita kan suka cakap, yang tua lebih banyak makan garam. Sebab tu bila aku ada pendapat, aku takut nak kongsi. Aku takut orang fikir aku terlalu muda untuk ada pendapat. Tapi, makin lama aku sedar yang umur bukan garis pengukur untuk apa-apa pun kecuali berapa lama dia hidup aje lah, dan betapa tinggi tekanan darah dia sebab banyak sangat makan garam. Huehuehue 

You can't set a threshold for wisdom based on age can't you? I don't think so. Jadi walaupun aku masih muda, aku nak share pendapat aku tentang hidup, boleh kan?


Ekonomi


Mungkin dalam beberapa tahun lagi negara kita akan alami fasa kegawatan ekonomi. Aku pernah dengar somewhere yang kegawatan ekonomi akan berulang setiap 8 tahun. Tak silap aku last time kita gawat pada tahun 2008, jadi brace yourself, winter is coming..sekarang dah masuk 2016, cukup umur 8 tahun. Industri oil & gas dah mula rasa sakit, lepas ni industri lain akan menyusul. Construction industry, i'm watching you. Know why i think construction industry will be next? Sebab projek-projek pembangunan akan di-hold-kan sebab low on funding and prospect for buyers terutamanya projek pembinaan rumah. Tapi itu pun bergantung juga pada strategi kerajaan. Kalau zaman Dr M dulu dia buat projek mega untuk tarik pelabur dari luar negara. Selain tu juga kos perbelanjaan negara dikurangkan, kalau ikutkan Najib, i'm not sure. Maybe not so on cutting expenditure but more on cutting subsidy and increasing the taxes. Let the people struggle! =.="

Ketakstabilan ekonomi akan memberi impak dekat semua orang, tak kira lah yang high class, middle class, low class income pun semuanya akan rasa. Tapi buat apa nak takut sangat, macam ni lah hidup. Walaupun risau dengan kemampuna pentadbiran negara, aku masih bersyukur kita tak dalam keadaan perang macam sesetengah negara lain. Kita mungkin kena struggle untuk survive, tapi sekurang-kurang kita tak perlu struggle untuk pertahankan nyawa dan maruah kita. "Syukur Malaysia masih aman." ayat ni sindirian untuk para pentadbir negara, tapi sebenarnya ada sikit kebenaran yang kita patut akui. Bersyukur tu rahsia ketenangan.


Survival orang muda


Kadang-kadang aku tak faham kenapa dalam ekonomi yang tak stabil macam ni orang sibuk nak melancong luar negara. I know its your money and you probably had a bundle of them, buat tabung semata-mata untuk berjalan macam ramai orang buat sekarang. Tapi, unless booking dah dibuat, elak lah dari melancong luar negara. Spend lah duit dalam negara. Dengan kadar pertukaran matawang kita teruk sekarang ni, rugi tau. But still, aku bukannya tak suka orang pergi melancong luar negara, pergi lah, banyak yang kita boleh belajar..but, not now. Kiv spending, focus on saving. Sekarang mungkin kita rasa duit tu cukup tapi ingat tak zaman mak ayah kita dulu? Ramai orang hilang punca pendapatan, ramai kena berhenti kerja. Kalau tak kena buang kerja, gaji kena potong, or worst, kerja teruk tapi  gaji tak dapat-dapat. Keep that in mind and plan an emergency exit for worst case scenario.

I don't know, maybe aku agak paranoid tapi itu lah yang aku rasa.





I don't know why i babble a lot about the economy, sampai dua perenggan. Haha Maybe sebab ada kaitan dengan topik sebenar  which is priority hidup. I know right, gila matang punya topik. But seriously, we need to set a list of priority in our life.

Duit? 
Travel? 
Keluarga? 
Masa? 
Kerjaya? 
Pangkat?
Keselesaan atau kemewahan hidup? 
Agama tingkat berapa?

Aku ada seorang kawan ni, masa tu dia baru mula buat research master dia dan dia rasa down. Kebetulan pula masa tu aku ada kelas dekat dekat bilik dia jadi aku pergi la melawat borak-borak. Aku tanya la dia ok tak dan taktahu lah mungkin aku ada aura pendengar, dia pun luahkan sikit perasaan down dia. Aku taktahu sangat nak tolong bagi semangat kat orang tapi aku cuba. Benda pertama yang aku tanya dia ialah, apa yang dia nak dalam hidup ni? Ada masa-masa, punca kita tak rasa semangat ialah kita taktahu kenapa kita buat sesuatu perkara ataupun kita buat sesuatu atas sebab yang salah. Jadi bila kita ada masalah kita akan rasa penat dan tak semangat.

Kawan aku tu kata, dia nak jadi orang yang dipandang tinggi. Almost like that lah, i paraphrased based on what i think he means when he said things. Dia sambung belajar untuk jadi orang yang ada ilmu, supaya orang hormat pandangan dia dan rujuk dia bila ada sesuatu masalah. Aku tak ingat exactly apa yang aku cakap tapi basically this is what i told him.



"Buat lah semuanya kerana Allah. Lillahitaala dalam setiap pekerjaan."



Hidup ni ada banyak variable yang kita tak boleh kawal. Kalau kita cuba nak kawal semua variable tu kita boleh jadi gila. Ada orang fikir kalau dia usaha kuat-kuat dia akan berjaya. Jadi dia usaha sehabis baik, bersusah payah untuk dapatkan apa yang dia nak dalam hidup. Tapi bila dia tak dapat apa yang dia nak, apa yang dia usahakan, dia akan rasa down dan akhirnya dia give up. You have to remember this, manusia wajib berusaha tapi hasilnya semua ditentukan Allah. Orang yang berusaha tak semestinya akan berjaya dalam hidup tapi redha dan tawakal lah kejayaan yang sebenar. Jadi jangan usaha kuat untuk dapat sesuatu melainkan untuk mendapat redha Allah, kita takkan rasa down dan penat walaupun usaha kita semata-mata usaha dan tak membuahkan hasil. Sebab kita tahu usaha tu sendiri ada habuannya.

I have work to do. I wish i can write more. Aku rasa macam tak sampai lagi conslusion topik priority hidup tu. Tapi takpelah, to be continued.....

Surviving rompakan

♥assalamualaikum

Lately, newsfeed facebook penuh dengan berita pasal En. Zulkifli yang berdepan dengan hukuman gantung lepas menikam mati pencuri dekat rumah dia. Dan disebabkan kes ni secara umumnya nampak sangat tak adil, ramai orang mula kongsi info tentang kes ni, keadaan keluarga dia, dan create solidarity untuk dia dan family dia. Kes ni jadi viral dan ramai orang persoalkan keadilan sistem undang-undang M'sia which is great sebab generally speaking our legal justice system has a lot of flaws. Well to be fair mana-mana negara punya undang-undang pun memang tak sempurna sebab yelah, ciptaan manusia kan, loop hole merata-merata. However, is he really innocent beyond doubt? 


To be fair, i know i'm not qualified to really comment on this because i'm not a law student, i just had 1 class itu pun lebih kepada construction law. But still, tak salah kan ada pendapat? Rasanya ramai orang tak baca pun detail kes ni. Ramai orang just cakap yang dia tak bersalah sebab dia nak lindungi harta dan keselamatan keluarga dia. Hence, based on that fact and that fact only, semua orang rasa dia tak bersalah. 

However,  yang sebenarnya, based on 'berita' yang aku baca En Zulkifli ni bukannya berada dalam rumah masa kejadian, dan berita pun tak sebut keluarga dia ada dalam rumah tu atau tak. The story is, kampung tu ada banyak kes curi/rompak jadi semua orang kampung berada dalam keadaan berjaga-jaga. En Zulkifli dengan isteri dia ada dekat kedai dan nampak 2 orang pencuri ni naik motor dan menuju ke laluan rumah dia. Disebabkan diorang nampak suspicous, dia decide untuk follow diorang dan sambil tu bawa sebilah parang kecil. Aku assume dia bawa sebab berita kata masa kena serang dengan pencuri tu dia terus keluarkan parang, keluar dari mana tak tahu. Bila dia sampai rumah, pencuri tu tengah umpil generator sebelah dinding rumah dia. Pencuri tu nampak dan cuba serang dia dengan besi tapi dua-dua pencuri tu ditikam dengan parang En Zulkifli ni. Salah seorang daripada pencuri tu mati dan sorang lagi ditangkap masa dirawat di hospital. En Zulkifli ni pula serah diri dekat balai polis berdekatan. Aku sebenarnya tak pasti penjahat tu dikira mencuri atau merompak sebab tak cukup info. Tapi based on provided info aku rasa mencuri lah kot, kot.


Innocent until proven guilty


Sebenarnya sebelum disabitkan kesalahan, tertuduh sepatutnya dilayan sebagai tak bersalah dulu sampai lah dibuktikan bersalah tanpa reasonable doubt. Jadi by default, disebabkan kes ni belum selesai, yes, aku setuju dia innocent. Tapi aku tak suka cara public treat kes ni. Semua orang act macam En Zulkifli ni ditindas, tak sepatutnya dibicarakan langsung, dan dia 100% tak bersalah sebab bunuh pencuri tu. Tapi kita kena ingat, membunuh ni adalah satu jenayah yang berat dan kita kena siasat betul-betul. Dua-dua pihak perlu dibela. Aku tahu En Zulkifli ni bukan orang senang, anak pun sakit, tapi nak ke kita jadi society yang menghalalkan pembunuhan disebabkan kesempitan hidup? Tak kan? Sebab tu kes ni kena bicara betul-betul, kena ada pendakwa dan peguam bela yang bagus supaya hukuman setimpal dengan kesalahan. Kita kena ingat juga yang pencuri pun perlukan keadilan dalam menerima hukuman. Kalau sebelum ni kita marah bila orang yang mencuri kerana kesempitan hidup dipenjarakan, apa perasaan keluarga mangsa bila ahli keluarga dia dihukum bunuh sebab cubaan mencuri? Macam tak setimpal kan? Walaupun mengikut info, pencuri tu nampak gayanya penagih dadah. But who knows, kita tak terlibat dengan siasatan pun. Macam mana pencuri tu mati lepas satu tikaman bawah bahu pun meragukan juga. Takda orang mention dia mati on the spot  ataupun dalam perjalanan ke hospital.


Simpati dan penambah baikan


Aku sangat bersimpati dengan En Zulkifli dan keluarga dia. Sebab sekarang pun ekonomi kita tak stabil, dia pula kena tampung keluarga. Tiba-tiba ada pencuri dekat rumah nak serang dia, dia pula terbunuh pencuri tu secara tak sengaja. Haih..serba salah kan? Ini lah yang dinamakan ditelan mati mak, diluah mati bapak sebab apa pun yang dia buat haritu; lari dan report polis ataupun serang pencuri tu sendiri, at the end of the day dia akan tetap dapat susah. Tapi apa yang  dah berlaku semuanya takdir. Aku rasa perkara terbaik yang kita boleh dan patut buat untuk bantu dia adalah dengan dapatkan khidmat peguam yang bagus dan bantu perbelanjaan keluarga dia. Tambah pula sekarang dah nak masuk sekolah kan? Banyak belanja. 

Tindakan yang dikenakan dekat dia, kena reman dan dibicarakan semua tu walaupun nampak tak adil tapi ia perlu. Jangan lah kita blame polis, pendakwa raya atau hakim sebab itu tugas diorang. Hopefully dia dapat peguam yang bagus, yang boleh built kes ni dan selamatkan dia daripada hukuman berat. Walaupun mahkamah putuskan dia tak bersalah pun, hati dia mesti rasa tak tenang juga sebab menyebabkan kematian orang lain. I hope this case will be settled as soon as possible. Tapi yang tak terlibat dengan kes ni, jangan lah suka hati tuduh macam-macam, kita sendiri tak tahu detail sebenar kejadian tu. Apa pun, semoga kemenangan berpihak pada kebenaran.