fun of being exhausted

assalamualaikum 

Who am i kidding, being tired and exhausted is no fun, no fun at all. Haih..But complaining about it wont solve anything either. This week is murder. That's what happened when you choose the dark side. The side or Mordor, the side of PROCRASTINATION. One does not simply procrastinate and expect everything to be in order. There will be blood and sweat! A lot of sweat i tell ya..arr.. But thats how i roll, you know..ekhem. I can handle pressure, i can, i sure can. Trust me, yes, trust me, i'm fine..I'm not being over emotional, cranky, moody, weak..i am totally fine, TOTALLY.


Stay positive, blame no one, blame nothing.


Kadang-kadang aku rasa macam nak taip status kat FB, bebel-bebel pasal kepenatan dan kestressan tahap agung yang aku alami. Tapi aku pilih untuk tak jadi macam tu. Sebab aku tau, semua orang pun penat, semua orang pun emo, semua orang pun tak larat. I dont have to make a big deal out of it. Its a normal phase for a student. Exam week, study week, project week, weak week, semua orang tengah alami fasa yang sama. Tak perlu nak sokong kepenatan satu sama lain. Buat-buat macam ok dan stay ossem and cool. Ok? BERUSAHA! Extra energetic sikit YEAH!!


Aku tak suka orang-orang yang aku sayang tension, moody dan lemah. Rasa cam tak best. Aku rasa macam  nak bawak lari all those bad feelings away but you cant always be the superman you know. Besides, some people dont even need saving, they just need some time to figure things out by themselves. Tapi ada jgak orang-orang yang perlukan extra attention kan? Make a card, make a surprise..Everyone loves surprises, especially when it involves food. Haa..Kalau tengah stay up pagi-pagi, perud bunyi-bunyi tapi malas gila nak buat magi, tetibe ade orang letak makanan kat depan mata..perrhh Cinta berganda kot. hahaha Please, trust me on this, it work like magic. Ekhem


Be free of your stresses. Admit that you're stressed and tired, but dont pamper yourselves. Kalau kerja tak siap dan rase penat, kalau tak study habis lagi dan rasa ngantuk, try to push a little bit more first. Guna teknik '5 minit'. Kalau rasa macam dah tak larat, cakap dalam hati, 5 minit je lagi, 5 miniiittt je lagi. Lepas tu baru rehat. Tak boleh manja sangat. Sikit-sikit boleh, kadang-kadang boleh, selalu tak boleh. Kena tough, cmon! Kita dah besar kot, dah adult. Exam? Projek? Small matter..mwahahaha

Jauhi teknik 'sambung esok'. Berhenti kerja walaupun boleh go lagi sebab kononnya nak bangun awal esok dan siapkan. Ini suicide. Anda takkan bangun pagi, lebih-lebih lagi bila tak cukup tido malam sebelumnya. Anda akan bermarathon dan kalau tersedar pun, anda akan TAKNAK BANGUN! no matter what happen. Ape nak jadi jadi la, yang penting aku ngantok dan nak tido. This is suicide bebeh, suicide. Especially kalau esok or lusa kena hantar. Jangan, jangan..Aku dah kena dah. Seksa beb, seksa. huu

it sure can
Jangan lengah kan kerja kalau tak sanggup nak bersengkang mata dikemudian hari. Huhu..Stop telling people that you're tired, start telling people that you can do this, you'll be just fine and you're feeling great. You're just a little bit tired and busier than usual. Always be positive ok apel. I love you. #foreveralone


The escape route


Bila tak larat dan risau, semua orang macam mencarik pasal je. Rase nak marah semua orang kan? Tak bagus tak bagus, nanti menyesal. So lets do these instead.

1. Stand up and stretch your body
2. Play hindustand song as loud as you're allowed to, haha and do the funny dance (buat ramai-ramai lagi best) while singing it. Lebih ridiculous the lyric lebih bagus
3. Gelak macam semua benda kelaka nak mampus
4. Continue gelak
5. Gelak lagi
6. Ok berhenti gelak dan cakap i love you kat rakan-rakan anda
7. Sambung kerja
8. Repeat step 1 till 7 regularly

Haha..Aku memang teruk lah bab buat list ni. Bajet-bajet boleh la. Heheh..Anyhow, ape-ape pun kalau rasa macam dah tak larat, dah malas nak buat pape, rasa lost dan give up gila sampai rasa nak nagis..amek wudu', solat, mengaji atas sejadah, menghadap kiblat..dan berdoa seikhlas hati, haa I.Allah, semua kerisauan akan hilang. Ececewah..Poyo, yes, yes sangat poyo. But everyone know its true. Kan? :) hee..So that is all. Good morning everyone, and goodnight to me. 

cuteness overload!

assalamualaikum 

Babies. Yes, BABIES! Baby baby baby oh..Tadi, membelek-belek pinterest dan, ahha dan terjumpa pic baby yang sangat lah comel dan adorable. Cair cair~  I love babies. Aku sangat suka baby especially yang nak cakap tapi tak pandai, yang air liur tersembur-sembur, yang gatal gusi, yang muka blur, yang suka kutip sampah atas lantai, yang kuat geget karpet etc etc. Perrhhh tahap tumbesaran bayi yang ku gemari. Huahuahua

I was browsing pictures on pinterest then i spotted this cute little baby photography session. Maddie, 9 bulan. Sangat comel. Kalau ade mase nanti aku nak amek gambar sara macam ni jugak la. Awww~ so kiut miut..cair cair cair cair~ And because of her, i'm spending my sunday night browsing baby pictures on internet. huhu..Looser.


Once Upon A Time – Fairytale Baby Session – Snow White, Cinderella, Alice in Wonderland, Peter Pan & Wendy, Little Red Riding Hood & The Big Bad Wolf - Absolutely adorable.



And more!
Yang ini ini tidak ku tahu namanya siapaa.




pure joy

babies

cool-photos-dad-little-girl-at-home

nerd fantasi

assalamualaikum 

Baru semalam, aku sedar yang aku ni sebenarnya agak nerd dalam bab benda-benda yang relate dengan fantasi. Ohmaigodd i'm such a nerd so cool..bahahaha Jadah hape. Sekarang ni tengah trend hipster kan? Kalau jadi nerd tu bagi diorang macam ossem dan cool la eh? Pakai spek hitam tebal, buat muka pelik, seluar skinny colorful..Kelakar kot sebenarnya. Haha Terpengaruh dengan hipster-hipster europe la tu..Eh orang europe ade hipster eh? Ke dekat the big apple je? Ape-ape la labu..


Fiction



I love fiction. Most of my fav movies are fictional. Aku suka star wars, harry potter, LOTR, Fifth Element..lagi ape ek? Hmm..The latest fictional movie yang aku tengok ialah, Cloud Atlas. This however, is too confiusing for me. Mungkin sebab takde subtitle kot, aku tak dapat nak tangkap diorang cakap ape. So tak faham. Huhu..But i like the idea. Cerita Cloud Atlas revolve around beberapa watak utama, tapi dalam dimensi masa yang berbeza-beza. Ade dalam 3 ke 4 dimensi rasanya. Orang yang sama, cuma nama dan watak masing-masing berbeza. See, i like those kinda of things. Macam The Time Traveler's Wife dengan The Lake House.


Lady Gaga in Fifth Element
My fav novels are those written by Darren Shawn and his books are about monster that coexist with us in a parallel world but in a different dimensions. There are wizards, trolls, witch, angry mobs..monsters..dan lain-lain lah, macam biasa. Kalau anime dengan manga pulak, aku sangat obses dengan Naruto Shippuden dan Avatar. I like the idea of having a different kind of world than our's. Its exciting.

But the fav among fav fantasy or fiction that i really love is The Tolkien Society, The Silmarillion. His work is mesmerizing. His imagination, perh..I cant find word to describe it rather than PERH. Haha..But seriously, he created a society, different ethnicity of people, different language! How cool is that? You know, even Einstein said imagination is a great tool for success. Einstein kata imaginasi buat dia berfikir lebih jauh, imaginasi buat dia persoalkan benda-benda yang bagi orang lain tak penting dan tak masuk akal. So you can say that Tolkien is the Einstein of his field, he's the man. ahha ahha ahha.


Obsessions



My obsessions towards the Silmarillion starts late actually. Aku lambat sedar kewujudan LOTR. Lepas 2nd movie keluar baru aku terhegeh-hegeh nak suka. Terseksa jugaklah tunggu trilogy tu habis. Lepas LOTR, aku baca novel The Hobbit pulak. Buku lama, orang bagi. The best random gift ever. Lepas tu aku continue reading. Tapi aku lambat sikit nak baca novel-novel ni, so aku baca wiki je. hahahaha! Sebenarnya aku ni nerd hampas hampagagas je. Huahuahua Ok la tu.

Mula-mula aku start baca pasal Harry potter dulu. Tapi way back before Harry was even born. Aku baca pasal Dumbledor dengan sejarah The Deathly Hollows. Cerita pasal Dumbledor ni lebih dark compared to Harry Potter. Lebih matang dan mungkin tak ramai yang boleh terima jalan cerita dia. But me likey like it bebeh. ahaha

who needs shaving when you have an ossem beard like this? hah hah?
After obsessing with Dumbledor and his quest, i started reading about Gandalf. Ian Mckellen sangat cool kot. Dumbledor, Gandalf, watak yang macho semua dia. Tu belum masuk magneto lagi, tapi sayang..He's gay. Why?? Why are you wasting your ossemness with with other guy? Whats not to love about woman? Huu~ (correction, Mckellen never played Gandalf. Silly me.)


Ainur



Kalau nak tulis pasal Ainur ni, sampai malam pun tak habis. Ainur are like angels in Tolkien fantasy legendarium. Dalam hasil kerja Toliken ni, Bumi, which is called Arda were created by the Ainur. But however, Ainur are not gods. Ainur diciptakan oleh seseorang yang Tolkien panggil the one god, lebih kurang gitu lah. Ainur were created with songs that Eru (one god) sings. Ainur pulak terbahagi kepada dua. Ade Valar dengan Maia. Valar ni adelah Ainur yang lebih kuat, ainur yang lebih lemah dipanggil Maia. Valar ni ade satu raja iaitu Manwe. Tapi Manwe bukan yang paling kuat pun. Ainur yang paling kuat sebenarnya ialah Melkor. Tapi disebabkan Melkor jahat, so Melkor tak di gengkan dengan Valar yang lain. Setiap Maia akan ada cikgu. Eceh, cikgu-cikgu pulak. Macam Gandalf, Gandalf pun Maia dan  Gandalf begurukan Manwe which is King of Valinor, The Undying Land. Souran pulak yang jahat tu, Maia jugak. Souran pulak bergurukan Melkor. So sebenarnya cerita pasal the one ring bermula daripada Melkor.

LOTR heroes

Aku rasa macam nak tulis je sampai habis benda ni. Tapi panjang kot. Huu..Takpe, nak tulis jugak. Tulis yang penting-penting jela. 

1. Elves ialah anak kepada Eru. Ciptaan Eru yang pertama untuk hidup atas Arda
2. Dwarfs bukan diciptakan oleh Eru tapi diciptaka oleh Aule the Smith dalam keadaan yang tergesa-gesa. Aule adelah antara Valar yang paling hebat. Dwarf dicipta lebih awal daripada Elves tapi ditidurkan oleh Eru sebab Eru nak siapkan Elves dulu. 
3. Orc sebenarnya ialah Elves yang telah diseksa, dicacatkan dan diciptakan semula oleh Melkor. 
4. Only Ainur and Elves are allowed to live in the Undying land. Tapi Bilbo, Frodo, Sam dengan Gimli diberi pelepasan sebab selamatkan Middle Earth cuma diorang tak hidup selamanya. Diorang still mati.

*Ok dah. Tak boleh bla, ade pulak masa aku nak tulis menatang ni. huhu. Time for work apel. Aghh malasnye. 

Music Feed : Hamesha tumko chaha

Udit Narayan & Kavita Krishnamurthy : Hamesha Tumko Chaha





Tetibe rase nak layan lagu hindustan. Devdas has a beautiful saountrack, kan? Musik yang sangat berkualiti, i love every song in it. Ni lagu sedih..sangat sedih bila tengok video clip dia, lepas dah faham makna lagu ni laaaagi lah sedih. hindustani, Y U NO MAKE HAPPY SONG? Haha..padahal berlambak lagu gelek-gelek hindustan yang terlebih happy. Sampai tak larat nak tengok. Huu

So this is the lyric and the translation. Aku sedang cuba belajar lenggok lagu hindustan sebab ossem kot lenggok diorang. Susah kot, dala suara halus. Huu..Semput haku, semput wa cakap sama lu~ Sempuutt..

I Will Always Love You (hindi version)

koyi khushi hai yeh raat aayi sajdhaj ke baraat hai aayi
Happiness comes this night; a resplendent wedding procession has arrived.

dhire dhire gam ka saagar tham gaya aankhon mein aakar
An ocean of sadness, having welled in the eyes, was slowly checked.

gunj uthi hai jo shehnaayi to kholiye baandh bandhayi
The hum of the shehnai rises.

hamesha tumko chaaha aur chaaha aur chaaha...
I always loved you, loved you more and more...

hamesha tumko chaaha aur chaaha kuchh bhi nahin
I always loved you, and loved nothing else

tumhein dil ne hai puuja puuja puuja aur puuja kuch bhi nahin
My heart has worshipped you... and worshipped nothing else.

na na nahin...
No, nothing...

kuchh bhi nahin...
nothing at all...

khushiyon mein bhi chhaayi udaasi dard ki chhaaya mein vo lipti
Despair spread even in their happiness, wrapping her in the shadow of pain.

kahne piya se bas yeh aayi...
She came only to tell her beloved this:

jo daag tumne mujhko diya us daag se mera chehra khila
The scar you gave me; my face bloomed from it.

rakhuungi isko nishaani banaakar maathe par isko hamesha sajaakar
I'll make of this a keepsake, and decorate my forehead with it forever.

o pritam o pritam bin tere mere is jivan mein kuchh bhi nahin
O darling, o darling, without you there is nothing at all in my life,

nahin... kuchh bhi nahin
no... nothing at all

bite lamhon ki yaadein lekar bojhal qadmon se voh chalkar
Taking memories of past moments, going with heavy steps,

dil bhi roya aur aankhein bhar aayi man se aawaaz hai aayi
the heart wept and the eyes welled up; the spirit cried out.

vo bachpan ki yaadein vo rishte vo naate vo saawan ke jhule
Those childhood memories, those bonds and those affections, those promises of everlasting love [note: jhule, or swings, are often given as a present to a fiancee during the month of Saawan -- hence this translation of 'saawan ke jhule' as 'promises of everlasting love']

voh hansna voh hansaana voh ruuthkar phir manaana
Laughing, making him laugh, fighting and then making up;

voh har ek pal mein dil mein samaayi diye mein jalaaye
each and every moment of love, burning like a lamp in my heart;

le ja rahi huun main le ja rahi huun main le ja rahi huun
I am taking it with me, I am taking it with me, I am taking it with me!

o pritam o pritam bin tere mere is jivan mein kuchh bhi nahin
O darling, o darling, without you there is nothing at all in my life,

nahin... kuchh bhi nahin
no... nothing at all

hamesha tumko chaaha aur chaaha aur chaaha...
I always loved you, loved you more and more

haan chaaha chaaha chaaha chaaha
Yes, I loved

bas chaaha chaaha chaaha chaaha
I just loved

haan chaaha chaaha chaaha chaaha
Yes, I loved

aur chaaha chaaha chaaha chaaha...
I loved more and more...

my life : updated

assalamualaikum

Tonight i feel like i wanna write about me. Bcuz you know, everybody need some 'me' time. To begin, i am a final year student now, a senior, a lazy senior and this semester i have upgraded myself to be a non-ponteng-dengan-sengaja-er. And i am so proud of myself. Haha. .Dulu tak tau lah kenapa, aku selalu ponteng. Maybe sebab susah nak bangun pagi kot. huhu Tapi kalau kelas pukul 2 pun, lepas lunch break aku malas nak gi jugak so bukan sbb susah bangun, dan...kalau kelas terlalu petang pun aku malas jugak nak pegi. Heh Pendek citer tiap-tiap mase lah aku malas nak pegi kelas. Tapi alhamdulillah, anjakan paradigma yang ossem, aku takde lagi lah ponteng dengan sengaja. *plus minus 2 or 3 classes heheh


life update : academic


My final year project is frustrating. I had put myself to be in a situation where i'm just doing it for the sake of grade. I'm not doing things that i love. I guess its my own fault. I didnt really think before i chose my lect and my title. I was too relax, too casual. I just follow the flow. And it lead me here. But i'm being optimistic. Maybe i need some time to absorb this. You cant force love you know :)

Last week i think, i just got my reinforced concrete design test 1 result. It was, again, frustrating. I really thought that i can do well on this subject, i really thought that i understood..but, hmm..guess i'm wrong. They say its bcuz our lecturer is too strict. Almost everyone in my class is not happy about their result, so that gave me some hope. Maybe its true that he is too strict, maybe i did understand but he expect more. Thats why he was being stingy with the marks. Maybe.


life update : personal



retarded people belong to be together. hahah

I am in a serious relationship right now and it has been two years. I dont how people look at us or label us, but to me, this is the best relationship anyone can ever have. He's a great friend, a great companion, the other half of me. I am not brave enough to say that we will last forever, but all i can say is that if Allah wills, i hope someday we will be halal for each other.

But now his father is sick. His father has a high blood pressure and just recently he had a stroke. When the first time it happened, i was so shocked and scared for him. When he first called to tell me about it, at first, he sounded so calmed, i thought he was ok..but then he kept silence for awhile. I thought there was a problem with the phone signal. I kept calling his name saying hello..but it turns out that he was actually holding from crying. It made me cried as well.

our first date :D
I followed him to the hospital a few times. And sometimes, when his mother was with his dad in the hospital, i would went to his house and took care of his siblings for him. I didnt do much actually. I tried to cook roti telur, but i was too clumsy it got burned. Last time i cook lunch for them, and the bawang and ikan bilis were kinda burned too. Haha..I cook rice for them and it was dry..So as a conclusion, i sux. Haha But they eat it anyway..The youngest brother even complimented my cucur yang keras nak mampus tu. "Sedap kak yana buat cekodok." Yo yo o je...yang lain makan sambil buat muke ketat dan hampir mengalami kekejangan otot rahang. Heheh sorry tak biase dapur orang lain :b

This is a new experience for me. I never knew how it felt to have someone in the family to be really sick. Especially ayah..i couldnt imagine how life would be if ayah gotten sick. But now at least, eventho it is not my family, but because we are so close, i felt it. I worried a lot, sometimes more than i should. But everyone else is doing fine. Altho i can see that his mother is so tired from taking care of his father and tired of being worried all the time, she still smiles a lot, laugh a lot, and she scold her children a lot too. Haha..His sister and brothers were doing fine too. But i know, they miss the old days.

His father would need help if he wanted to move around the house, he eat and drink from tube, he can barely speak..but, he can still cry when he missed his children while he was in the hospital and he can still laugh when they joke around. I learn a lot from this family. I rarely called home to check on my family, i rarely text my sisters, i rarely even chat with them in facebook. But now, i try to connect more often with them. You never know what life will bring.

Things will be fine.  If you are reading this, i want you to know that i am always here. I'll be your shoulder to cry on, i'll be your strength when you're weak. Things are not the same anymore, but its not forever. i know its hard but everything will turn out just fine, you will be just fine. You'll be even stronger, even more matured after this. And i will try my best to help you whenever i could. I love you.


Eh, tetibe rase rindu family pulak. heheh :b








* Yes, yes i am weird. Yes, my youngest sister is weird too. Weirdness runs in the family.

hero tempatan

assalamualikum

Sebelum membebel, aku nak buat pengumuman. Aku tak boleh komen post blog aku sendiri, sekian. huhu..Ok. Ade sesiapa layan naruto shippuden? Aku rase macam nerd pulak bila tanya soalan gini. Haha..Macam tak ramai je yang layan. Aku suka gila kot kat naruto nih. Tapi yang shippuden la, yang mase dia budak-budak aku tak suka sangat. Cerita ni sangat bagus kot sebenarnya. Ada banyak gila tauladan, eceh..tauladan, rase skema pulak. hihi..Tapi betul la. Naruto ni sangat jujur, bersemangat, tak pernah mengalah, setia kawan, patriotik, jiwa kental. Hebat en en?

See..aku tak paham nape orang ingat aku buat lawak bila aku kata Gaza perlukan naruto. huhu..Aku serius kot. Ade pulak aku buat lawak. Maybe sebab aku ade gelak kot kat status tu, so yang makcik-makcik memang tak paham lah kot ape aku cakap. Ala yang sebaya pun tak paham. Dah tak pasal-pasal aku nampak cam orang yang tak berhati perud. siud je. Nasib la..huhu

Heroism is not fiction.

There are heroes among us. Hero adelah orang yang sanggup buat the impossible, yang orang lain kata 'aku bukan taknak buat, tapi aku takde masa, aku tak mampu lagi rohani dan jasmani.' These are the ordinary people talking, me and you. We are not yet hero. But there are people among us who are willing to make a difference. Yang bersungguh untuk buat perubahan. Sebab diorang tahu dan faham, everything starts with you. Kalau ada orang boleh buktikan yang benda tu tak mustahil, akan ada yang ikut.

Local hero.

Palestinian hero

I was checking my facebook when a friend updated his status about one of his friend who went to Gaza. Dia ajak subscribe kawan dia kat fb untuk tau berita terkini pasal keadaan dekat sana. Tapi kawan dia suruh subscribe another person, sebab apa aku lupa pulak. Kalau tak silap Sani adelah antara 2 orang rakyat Malaysia yang berada di Gaza. Aku tak boleh nak friend dengan dia sebab dah full tapi aku boleh subscribe dia. Sani update fb dia regularly dan disebabkan dia memang betul-betul ada kat tempat kejadian, aku rasa dia lah sumber terbaik untuk kita dapat update pasal keadaan kat sana.

i look at his wall and saw comments from his family and friends, from his mother saying she is so proud of him. Mesti bangga gila ada anak macam ni, berani gila. Dan dia pun beruntung dapat keluarga yang memahami. Tak semua orang sanggup ambil risiko dengan bagi kebenaran dan restu untuk biarkan anak dia jadi nomad dekat tanah yang dihujani peluru dan bom setiap hari.

Semoga perjuangan beliau diberkati dan kita semua akan dapat manfaat dari pengorbanaan beliau. I am so proud of you too, tho i dont know you but i'm proud that Malaysia have a hero that we can look up too. All the best. Doa sentiasa mengiringimu disana. :)

celebrity hero

Aku rasa usaha Afdlin ni sangat baik. Tak semua orang media bersemangat macam ni aku rasa. Sebab yelah, kebanyakannya lebih kepada share info pasal Gaza, Palestine, boikot dan sebagainya. Im not saying that its not good but he deserve a credit. Sebab dia cuba buat lebih which is sangat mengaharukan. I support you Afdlin and i'm proud of you too.

Everyone is doing their part, or at least everyone is trying. Jangan judge usaha orang. Open your mind, try to understand other people's words and actions before condemning them. You might regret what you say when you start to learn the truth. Dan semua orang tahu kisah tentang lelaki terlajak perahu. Lets pray for our muslim brothers and sisters, you'll never know, those prayer might be the ones that save us from jahanam too.

music feed : mumford & sons


♥ assalamualaikum 

Aku suka band ni. Sebenarnya dah lama dah perasan music diorang tapi tak pernah nak dengar. Maybe sebab nama kot, haha. I dont know. Tapi lepas tengok Brave, which is so SANGAT LAH OSSEM! aku start dengar mumford & sons. And they are so cool. I fell in love with Learn Me Right, sang by Birdy. Memula birdy pun aku tak suka sangat sebab dia cover lagu skinny love, Justin Vernon dan jadi lebih famous.. Pfft, tak patut. Tapi aku rase, lepas dengar learn me right, she deserve to be where she is right now. Tone suare dia rare yang sedap, me like it bebeh.






Dont you love that passion? I never like concert, never really wanna be in one. But this, tho i'll be among thousands and they would never notice me, i still wanna part of the moment. Just let the music flow through me bebeh, let it flow.


shadow

assalamualikum

i always wanted to go back to the beginning. To that time where nothing is yet set. Small changes of decisions that can change who i am now. Although i seemed not to care bout imperfections, some mistakes they do burden you to the ground.



all my strength dissipate every time i try to stand
oh gravity cant you give me some sign that you care
while i try find my shadow
lost in dark while i was gone in time 
to find me back and save me.

the ugly truth

assalamualaikum

1.  being fat is not good because generally it means you are not healthy and have very low self control
2.  skinny jeans makes you look funny (not preety) if you dont have a proper proportions legs
3.  skinny jeans dengan baju singkat makes you look like a duck tergedek-gedek from behind
4.  wearing tight jeans but loose shirt while wearing tudung makes you look ridiculous
5.  buying expensive tudung but not wearing it properly is meaningless
6.  covering your aurat properly does not means you are a nice person
7.  not covering your aurat properly also does not means you are a good person
8.  no one likes you if you cannot accept critisism
9.  people hate to hear you regularly commenting about other people bad behavior that you apparently didnt realized that you have too
10. having too high of self confidence is being cocky
11. most people likes you because of how you look not who you are
12. not all your friends actually likes you very much
13. just because you can pin point other people's mistake it does not make you a better person
14. if you judge people easily it means you have a shallow mind
15. most men lies when they say they really cared about you

....

The list can keep on going for on and on and on..i just dont have much of ideas for now. Most of the list are made up of my thoughts about myself. Well, yes, sometimes i can be very negative. And I am quietly evil.



tradisional


♥ assalamualaikum 



"Jejak dan langkah ku
 Kekadang keliru
 Menangis tiada lagu
 Tunjukkanlah haluan
 Agar tidak tertunggu" 



Semalam masa study (ekhem) aku bukak youtube dengar-dengar lagu. Inspirasi lah konon. .Mula-mula dengar lagu 'wind beneath my wing' siap karoke lagi. hahah. .Best lagu tu, rasa sayu lak..lirik yang sangat bermakna. Lepas tu tah macam mana aku boleh tertengok video tap dancing pulak. Funny funny, but interesting. I think the irish have quite an interesting culture. Walaupun budaya orang ireland tak sesuai sangat dengan budaya orang Malaysia, tapi musik dengan tarian tradisional diorang sangat fun dan joyful.


Irish Tap dance & traditional music






This one is a fav. Tak ramai yang suka music macam ni rasanye. But me likey like it. Mood yang sangat riang gembira. Kalau aku reti tap dance, dah lama dancing bila dengar lagu ni. haha..And the corrs is amazing..Dont you think? I like this song, all the love in the world.

Lepas dengar lagu irish, rasa macam nak dengar lagu trasional melayu pulak. Lama dah tak dengar. Nak dengar kat radio memang berjanggut lah. huhu..Dan semestinya, ada dua nama yang terlintas kat kepala gua biler citer pasal tradisional ni. Siti dengan sm salim..They are like the king and queen of traditional malay song kan? I think so..








Biola klasik pun macam best jugak. Nyaring sungguh, menusuk kalbu. Rase macam nak berpusi aje, ewahh..Serunai pun style jugak dan sangat rare. Susah nak jumpa orang yang pandai main serunai, biola pun. Tapi lagi rare serunai rasanya. Oldskool. 

Musik tradisional dah hampir nak pupus dah. Ramai orang lebih prefer lagu pop, balada, rock, indie dan bla3. Takpe nak suka genre musik banyak-banyak, tapi tak boleh jugak nak tinggalkan musik lama. Sebab tu la identiti kita kan? Nanti bila dah tua baru kita rindu lagu tradisional, bila dah pupus baru rasa kehilangan. Tapi takpe, kita still lagi ade bakat baru dalam bidang ni. Macam Haziq, aku suka haziq. Lunak gila. 






Rase macam pelik tetiba layan lagu tradisional ek? Ke tak? Best kot lagu irama tradisional ni..Kalau tambah dengan puisi, zapin ke apeke lagi best. Biasanya nak dapat dengar lagu camni, dapat tengok tarian-tarian tradisional ni kat majlis je. Tapi sekarang majlis-majlis pun selalu peform lagu pop, balad, menari pulak nak gangnam je. Tak paham aku, depan sultanah(opening konvo UTM) pun boleh gangnam...Malu den.huu

" Takkan melayu hilang di dunia " That is a very nice quote. Dont you think?  :)
*ps : diri sendiri pun asek layan lagu omputih je.huhu


tolak-ansur

assalamualaikum

Berkawan ni susah kan? Sebab bila cerita pasal orang ni, memang banyak perangai. Tak semuanya kita suka. .Ala, kalau diri sendiri pun tak semua kita suka, inikan pulak orang lain kan? Kadang-kadang perasaan tak dapat dikawal. Walaupun kita cuba berlagak cool dan tak kisah, tapi bile ada orang bukak topik je, ha mesti teringat balik benda-benda yang kita tak suka dengan orang lain tu. Dah jadi mengungkit pulak. .jadi mengumpat pulak. .hmm Do you agree with me?



Yang kita tak suka sangat tulah 
yang ada kat diri kita sebenarnya


Kadang-kadang kita tengok orang lain gedik rase menyampah, kadang-kadang orang banyak cakap sangat rasa annoying, kadang-kodang orang sibuk pasal pasangan dia rase macam terlebih-lebih pulak. .Tapi sebenarnya sama je. .Kadang-kadang kita gedik jugak, kadang-kadang pun kita annoying, kadang-kadang memang kita rase pasangan kita tulah yang paling bagus paling ossem. Tapi, kadang-kadang sudah la, jangan selalu. Bila selalu tu yang jadi tak seronok.


Bercakap dengan lelaki/perempuan lain, dengan pakwe/makwe kalau depan kawan-kawan mungkin kena kurangkan sikit lah manjanye. Kadang-kadang memang seronok dengar, tapi kalau selalu sangat meliuk-liuk, ahhaa itu yang boleh buat menyampah tu. Merbahaya...ikh ikh ikh~



Outspoken. Kasar.


Ada orang memang style dia kasar, cakap pun main lepas je. Kalau berkawan dengan orang outspoken ni kena banyak bersabar, tak boleh makan hati kalau tak nanti jadi tak seronok. Kalau outspoken tambah pulak dengan memang cakap kasar, memang lagi la kena sabar. Tapi kalau diri kita tu yang macam tu, cakap main lepas je..cakap pun tak pernah nak lembut, jangan marah lah kalau ada masa-masa orang tersinggung. Sebab semua daya akan ada tindak balas kan? Aci la. .kira give and take la tu.

Orang yang outspoken ni pulak, sensitif orangnya. Jangan tak tahu. Bila cakap pasal orang memang lepas je, tapi nak terima teguran tu lambat sikit. Allah macam teruk sangat pulak jadi outspoken ni. Heh. .Well tak jugak, orang cakap lepas ni bagus buat kawan. Tak cakap belakang, tak pendam, hati pun baik. Tapi itu lah, kena bersabar dan give and take. Imperfections is perfect. 

**This is note to myself.
Siape yg gedik? ahha sy lah..sape yg annoying? ahha sy jgk. Ckp lepas? pun sy lah jgk adoyaibun..

music feed : all i want - kodaline


♥ assalamualaikum 

I tend to be extra melancholic during night time. Melancholic,i'm not really sure if that is the word i really should be using. But anyhow, tonight I wanna share a song that i just found. Its been a while since i watched a video from kina granis. I dont know why. But tonight i decided to give a listen. And i'm glad i did. The song is beautiful. .so sad yet so beautiful. .and they sang it beautifully too. I love it. The original is the second video btw. Do enjoy~

Goodnight :)





rakaat-rakaat

assalamualaikum


Alhamdulillah, dapat puasa harini, masih bernyawa harini. Syukran syukran. .Semalam aku ikut family berbuka kat masjid s.alam. Mula-mula terasa berat hati sebab, sebab malas, hehe. Tapi aku diamkan je dan follow the flow. Ayah kata nak buat lapan je, last-last dia tukar, nak buat full. Jiwa ku mula meronta-ronta, huarghghghghgh Lamaaa gila buleh pengsannnnnnnnnn. .Tapi, tapi diam jela, redha. huu

Pastu. .eh,tak penat sangat pun. Tak pengsan pun. .hehe Ok je. Imam best, sedap mengaji, tak laju tak slow. Ok lah, dalam pukul 10 lebih dah habis dah. Sengal-sengalan jugak lah badan, tapi tak pe lah. Bukan selalu pun. Walaupun cam memberontak jugak awal-awal, tapi alhamdulillah. First time ever buat terawih penuh 20 rakaat. ACHIEVEMENT UNLOCK!  ekekekekeke 22 tahun idup baru nak unlock. ikh ikh ikh. .


Solat sunat


Untuk membaloikan lagi keterawihan pada bulan ramadhan, haa. .buleh la memulakan ibadat anda dengan solat tahyatul masjid. Lepas buka, sebelum magrib boleh la buat solat sunat qabliah, dah magrib buat ba'diah pulak. Lepas tu teruskan benda yang sama untuk isha' pulak. Memang sakit pinggang lah biler balik, tapi ossem kot balik masjid sakit pinggang. Rase accomplished. hahaha


Solat sunat qabliah tu antara solat rawatib isitu solat sunat yang dilakukan sebelum solat fardhu. kalau selepas pulak, solat sunat ba'diah. Solat qabliah fungsinya untuk menenangkan jiwa kita before solat fardhu. Yelah, dah penat-penat buat kerja, kalau terus solat kan hati rasa tak tenang. Jadi solat qabliah ni kira warm up untuk solat fardhu la. Ecewah, warm up gitu. Dulu aku tak paham asal la orang selalu solat before solat betul kan, aku pun folow jelah. Tapi niat apentah, mwahahahhaha. .Aku niat solat sunat je, huhu.

Solat sunat ba'diah pulak berfungsi sebagai penyempurna solat fardhu. Kalau ada yang terkurang terlebih dalam solat fardhu tadi, kira tercover lah dengan solat ba'diah ni. Biaselah, kalau solat ni mane pernah nak khusyuk sangat. Ade kucing lalu la, makcik depan nampak kaki lah rase nak tarik je kain dia la, orang sebelah bersin-bersin la. .haha tu belum kalau aku bersin, memang sakit jiwa la solat seblah aku yang selsema. Ishishis.

Ok adik-adik, itu lah dia perkongsian kakak apel pada harini. huahuahua. .Macam segmen belajar solat pulak. .heheh. Well, muka pun dah ade macam cikgu en? en? ekhem. .haha Saje rase nak share, altho i know most of you already knew about it, tapi takpe ler. Seronok pulak main cikgu-cikgu ni sekali sekale. heheh

*rererenungkan dan selamat beramal! heheh
**more info on solat sunat rawatib here

ramadan

assalamualaikum


Selamat berpuasa semua. It is not an easy month for us muslims, but if we keep our faith strong, syawal will surely have a much deeper meaning to us. Masa ni lah nak kumpul pahal banyak-banyak. Tapi tulah, easier said than done. Kalau kebaikan tak dipupuk tak dididik dalam diri kita, tiba-tiba nak beranjakan paradigma memang payah sikit. huhu. .Tapi takpe, pelan-pelan kayuh. Insyaallah~


Dugaan.


Dugaan tak kira masa. Ramadan atau bulan-bulan yang lain, dugaan ade kat mana-mana. Tapi di sebabkan bulan ni sepatutnya semua syaitan dah dibelenggu, dugaan yang paling besar datang bila kita dah takde alasan untuk setiap kejahatan yang kita buat. Semuanya perbuatan kita sendiri tanpa hasutan syaitan gemuk mahupun kuruss. So setiap kali buat jahat sape setan sebenarnya? kite lah tu. huhu~

Lau akan bainana, andainya kekasih (nabi) dikalangan kita, mesti semuanya jadi lebih mudah kan? :) But hey, he is always with us. Sentiasa ada dalam hati kita kan. .Hm kadang-kadang kita malu nak ucapkan kata-kata yang indah macam tu sebab malu dengan diri sendiri. Selama ini aku huhahuha je, cakap pun main pakai cakap je, tetibe bulan puase nak bajet baik pulak. Bajet alim-aliman pulak.

Aku pun selalu rasa macam tu. *selalu sangat* Tapi takpe lah, nawaitu hanya Allah yang tau kan. So, what ever lah, walaupun cam ade terasa poyo sikit, takpe, maybe pahala yang kita dapat thru menyampaikan dan mengucapkan perkara yang baik-baik tu adalah sikit. Jadi ayuhla, dont be ashame to do good. Good deed is not shameful at all.


Dalam bulan yang mulia ni, semua kebaikan akan digandakan pahalanya. Kalau yang sunat pahalanya sama macam membuat yang fardhu, yang fardhu pulak pahala berlipat-lipat kali ganda pahalanya tak terkira. To infinity and beyond! Sebab tulah bulan puasa ni semua orang berebut-reeebut nak buat baik. Kira nak dapat gaji bonus lah bulan ni, aha. .Gaji bonus sangat ossem kan? Oleh itu, bulan ni kalau payah nak buat/extrakan amalan ibadat, takpe, plan no 2. .kita kurangkan benda yang lagho. Kurangkan dengar kpop dan sebagainya, ekhem. Ekhem ekhem. . Kurangkan tengok axn dan sebagainya. *terasa sendiri* hehe


iktikaf tu ape ler?


ha. .iktikaf. Iktikaf tu secara am nya bermaksud berdiam diri. Tapi secara detailnya, iktikaf tu bermaksud berdiam diri di dalam masjid dan mendekatkan diri dengan Allah. Nak detail lagi bace sini or sini. Mudahnya kalau kita nak gi solat kat masjid, niat la beriktikaf sekali. Terawih lama kan? Terseksa panas berpeluh-peluhan kan? huhu. .Jadi alang-alang kita dah lama kat dalam masjid tu, sambil dapat pahal solat fardhu, solat sunat, dapat pahala iktikaf sekali. Ahhaa triple the pahala babe, triple the pahala. Nak baca lagi pasal iktikaf baca kat sini, baca-baca. Meh meh :)


"nawaitu iktikaf fi haazal 
masjid sunnatan lilahi taala"


*itu sahaja untuk harini. selamat berbuka in advance :)
**btw, "sini" dalam post ini adelah link.

bulu kening

♥assalamualaikum


Orang melayu kata, dari mata jatuh ke hati. Aku rasa secara halusnya ayat tu membawa makna kalau mata tak sedap memandang, hati tak sedap nak menyinta. haha geli gila ayat. .euwww~ Well, but well well. .betul lah tu, orang lelaki lah selalunya macam tu. Nak yang sedap mata memandang. Ape yang sedap? Now, that is the big question. You tell me.

Semalam.

Semalam site supervisor tanya, ' mesti ramai orang ngorat u kan? ' Haha, aku geleng je. Pastu aku tanya la kenape. .ingatkan hot stuff lah tetiba ada org tanye camtu. Lepas tu dia cakap, ' kalau ade taik lalat bawah mata tu biasenye org yang dikenali ramai ' oh i see, sebab tu ke. Patut la before tanye tu dia cam pandang aku. Ingatkan sebab dia rase aku lawa ke hape ke, kahkahkah. Nak perasan pun terbantut! *gelak dalam kecewa*

Kening lebat.


After commenting on my fly shit, he asked me bout my eyebrows. ' Kenapa you tak cantikkan kening macam perempuan lain biasa buat? ' Cisdel, aku terasa, jauh di dalam lubuk hatiku, aku terasa. =.="

I do, i do have a very thick bushy eyebrows. Rasenye keturunan kot..huhu Adik beradik semua kening tebal spesis nak bercantum punya. haha. .Darah arab kot, sebab tu la. Ekhem, darah arab tuu..uuuuu~ *kenyit-kenyit mata* Well, what to do. i'm not going to trim it. Dulu pernah la gi buat facial kat spa, ecewah..buat facial gitu. .masa tu ade lah kemaskan kening sikit. Kemaskan je, bukan jadikan dia halus ke ape ke. Orang takkan perasan perubahannye pun. Takpe kan buat camtu? Takpe kot. *yakinkan diri sendiri*


Kalau mengubah bentuk baru dosa kan?


I think its not really the thickness that bother people but the shape. Kalau tebal tapi bentuk dia cantik, tetap nampak ok. Tapi kalau serabut macam aku, ahhhaaaa. .muka jadi macam serabut kan? But well, serabut is my theme. Alhamdulillah ade kening, takdelah air hujan mencurah-curah ke dalam mata. *optimistik*


BULU KENING

Tebal: tertarik terhadap tindakan dan pengembaraan dan tidak setia, 
sukar mempunyai perhubungan kekal dengan pasangan satu saja.
Kurus: kurang berminat terhadap seks.
Dekat satu kepada lain: cemburu.
Jauh satu daripada lain: malu dengan hal seksual.
Lengkung: sangat suka hal-hak seks dan sensual.
Berbentuk segi tiga: lebih suka kepada sebagai teman 
karib daripada bernafsu di katil.
Lurus: sangat menurut kebiasaan di katil.

Google kening dan yang di atas tu lah yang aku jumpa. Is it really true that you can learn about a person personality just by eye browsing? *pun intended* I don't know..but don't believe it that much. Aku sangat setia kot. Ekhem. .*kenyit mata lagi*

Apa-apa pun, jangan biarkan fizikal diri yang kawal keyakinan kita. Keyakinan tu patut datang dari dalam, dah macam iklah shampu pulak. Hehe Anyway, kecantikan ni terlalu subjektif. Ada orang suka kening tebal, ade orang tak suka, tapi sebenarnya takda siapa kisah sangat pun pasal kening ni. yang penting kita, kita suka tak? Kalau kita sayang diri kita, kita akan suke dan appreciate semua yang Allah bagi dekat kita..dan kita akan lebih faham makna kecantikan yang sebenar.

reminiscence



kadangkala terasa seperti dimainkan mimpi
mimpi selalu bermain dengan fikiranku
memberi harapan kepada yang mustahil untuk ku kecapi sama sekali
mimpi yang buat ku khayal dengan masa silam
menjadikan aku seorang bebal yang mencintai kenangan
aku masih di situ, bersama teman yang setia dulu
mencari jalan untuk seiring dengan masa



When you are lonely, your mind will play tricks with you. It takes you away to the best memory you ever had, and left you there. .Until someone come and save you, and bring you back to reality. There are times when the present is not being good to you and you wanna go back to glory days. Your mind keep rewinding the laughter, the tears of happiness you once share with people that had disappeared through time. People that you never really care about suddenly become so significant to you. It almost makes you think, makes you feel that life will never be the same without them. 

. . . .save me. These memories are drowning me deeper every time. 

people that reflect parts of you that you cant accept

assalamualaikum


I always believe that the more you dont like yourself, the easier it gets for you to not like others. Does it make any sense? Sometimes its even hard for me to understand what i wrote. But you know, i think there is truth in what i'm saying. Through my experience that is.

I dont like myself that much

People who are close to me always says that, i am too negative. Its true i guess. I always hate people first, then grow to like them afterward. And it is easy for me to not like people. For me to hate someone is quite rare, but to not like people, its kinda easy. I know its not a good thing. Believe me i know. And i'm trying hard to change how my brain works on that particular part. But in the end, its not your brain that decide who you like or who you hate, i think, its your heart that decides it all. Is it?


The heart is mysterious


I always think a heart is more than just an organ. Heart is life. Your heart is who you are. Brain without heart is empty. I mean, if you have all the knowledge in the world. .you know everything, but not having someone to love to hold not having emotions and feelings to share, knowledge of life it self would be meaningless.

Hate. Hate is a fuel. They say when you hate someone, you'll be more motivated to surpass them therefore making you a better person. Is it really that way? I dont know. When i hate someone, i just hate them. It didnt motivated me to be anything. Well, it did motivate me to not be like them, so i guess yeah. Hate can be a good thing.



Hating friends.


You know its impossible to like everything about everyone. There is always something. But  its fair as long as everyone think like that. I mean, every time you dont like your friend because of something-something, you'll always remind yourself that "I bet there is something they dont like about me too." So you let it pass, cuz you know that your friend let you pass. Do you get what i'm trying to say? I sux at this. I always find it hard to explain to people about what i think.

Hm. .friendship. Friends are weird. You can love them and you can hate them at the same time. Sometime you dont understand why the acted so annoyingly, so what-is-wrong-with-you-ly, so so ugghhh-i-hate-you-ly and etc. .but there are also times when you love them so much and your brain just simply delete all the memories of stupid things that they've done. I hate when that happen, and i like when that happen too. I know, i'm not good in making decisions.

I dont know why i wrote this. I dont know what i'm really thinking right now. I guess this few days, few things happened. I hated few people this few days, this few weeks, and i feel guilty about it. I guess this is how i'm telling myself its ok to hate people sometimes. Cuz people are people. Its hard not to hate them.

This is how i'm reminding myself that if i hate people, there are people who hate me too. But they put up with me, so i have to put with them. Maybe this time its their turn to be annoying, maybe next time its mine. So if i be a good girl, and learn not to hate people when its their turn to be hateful, they'll do the same when its my time to be a super annoying monster.

The end.

wedding abg isa hensem

assalamualaikum

tetibe ade ellos.ptong stimbot

Walaupun aku tau adelah tak perlu untuk mention kehenseman abg dia, tapi aku nak gitau gak. Tanda protes. .hahahaha *but i still love you beby.euwww hihi* Anyway, kelmarin rasanye kitorang berkonvoi 6 kereta ke wedding abg isa. Dah serupa wedding dia pulak. Dah la siap karoke dengan penuh gayanye, lagu tak sesuai langsung dengan tema kenduri, tapi gasak kau lah. .haha Perjalanan yang penuh pengembaraan. Masuk estet beb, rasa cam sesat pun ade. Sebbek ade banner, fuuhh~

*Aku nak post .gif kat fb tapi fb tak support gif lak. Dem you. .huuu So here are some of the pictures. :)

photoshoping

art
assalamualaikum

You know, now that people are getting more advance in picture editing, it is very hard to actually recognize people online especially on facebook. Gelap nampak cerah, cerah nampak lebih cerah, comot jadi comel, comel jadi sangat comel so on and so on on. And it is so hard to escape the trend. is it?

But for some people, editing is not for hiding imperfections but more likely for artistic purposes. To try creating something unrealistic and sharing it to family and friend for comments, for the sake of improvement. Tapi, ape-ape pun, sama ada untuk menambah kecomelan atau menambah bla3, sama ada sebagai hobi atau bahan eksen dan sebagainya, photo editing is a very fun thing to do when you're bored, or just cant sleep at night. Right? :)

perasan comel lah konon

music feed : daughter - youth

assalamualaikum

I found new fav youtuber. Daniela Andrade. Her voice is soothing and i love every song that she sings.  Youth by daughter is one of her latest cover. And i loike loike it very mucho gracias! haha. . The melody the emotions, the lyrics. .its just awesome. So here it is. First one is the original, second is acoustic version of it and third one is a cover by Daniela. Enjoy :)









Daughter - Youth

Shadows settle on the place, that you left.
Our minds are troubled by the emptiness.
Destroy the middle, it's a waste of time.
From the perfect start to the finish line.

And if you're still breathing, you're the lucky ones.
'Cause most of us are heaving through corrupted lungs.
Setting fire to our insides for fun
Collecting names of the lovers that went wrong
The lovers that went wrong.

We are the reckless, 
We are the wild youth
Chasing visions of our futures
One day we'll reveal the truth
That one will die before he gets there.
And if you're still bleeding, you're the lucky ones.
'Cause most of our feelings, they are dead and they are gone.
We're setting fire to our insides for fun.
Collecting pictures from the flood that wrecked our home, 
It was a flood that wrecked this... 

... and you caused it... 
... and you caused it... 
... and you caused it... 

Well I've lost it all, I'm just a silouhette, 
A lifeless face that you'll soon forget, 
My eyes are damp from the words you left, 
Ringing in my head, when you broke my chest.
Ringing in my head, when you broke my chest.

And if you're in love, then you are the lucky one, 
'Cause most of us are bitter over someone.
Setting fire to our insides for fun, 
To distract our hearts from ever missing them.
But I'm forever missing him.

And you caused it, 
And you caused it, 
And you caused it