Unity part 2

Monday, March 04, 2013

assalamualaikum


This is my point of view of issues in Lahad Datu. This is about what i feel.


Isu ni berkaitan dengan keselamatan negara. Kerajaan perlu pandai kawal maklumat yg keluar masuk melalui pelbagai media untuk mengelakkan panik dan juga utk mengelakkan salah guna maklumat yg sememangnya dah berlaku degan begitu banyak sekali. Tambah-tambah pulak sekarang semuanya dah ada facebook, twitter, blog, jadi makin cepat maklumat tersebar dan disebarkan. Maklumat yang betul, dan jugak yang salah, seiringan bersama-sama menerokai dunia. haha In fact, yang salah tu lagi cepat tersebar, zup zup zup! macam pelesit.

Pihak pembangkang perlu berhati-hati dalam memberi kritikan supaya ianya tidak menjadi satu lagi masalah yang akan menyebabkan perpecahan dalam masyarakat kita yang semestinya sudah tersedia berpecah. Pihak kerajaan perlu berfikiran positif dan terbuka dgn kritikan yang diberikan. Semua kritikan adelah utk kebaikan bersama (i hope). Jangan la balas kritikan tu dengan kata-kata yang juga boleh menyebabkan perpecahan. Be the bigger man. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang gitu. Ewahh

Isu keselamatan di Lahad Datu tidak spatutnya menjadi satu lagi bahan utk melaga-lagakan pihak pembangkang dan kerajaan. Macam tak cukup pulak apa yang dah tersedia ada. Kita boleh anggap semua ni sebagai satu ujian kesatuan, dan juga ujian bagi pihak kerajaan. Ini masalah besar yg tak boleh dibuat main, you can't hide this one. So do well. Show us what you got. Ini ujian untuk pihak pmbangkang jugak. Ni lah masanya untuk buktikan, ada perkara yang lebih penting daripada politik. Jangan keruhkan keadaan, cuba untuk selesaikan sama-sama. Kan lagi baik?


Kita mungkin berbeza pendapat dan idealogi dalam hal-hal tertentu, tapi kita semua masih sama, masih rakyat Malaysia. Tanah tumpah darahku. For once, please, prove that Malaysia can unite. Mungkin aku terlalu naif, tapi biar lah, being naive are far more better than being ignorant. 

Aku rasa kita boleh, tapi perubahan memang susah. We might need years and even decades to be one, but it'll be worth the wait and all the effort. Ramai orang yang dah mula ikhlas semasa melaungkan kesatuan dan kebebasan, bukan sekadar nak menjadi hero. At least that is something that we can be proud of. Kira improvement lah tu kan? :)


Kadang-kadang, well, selalunya memang mudah untuk kita cakap yang kita terima pendapat orang lain, walhal dalam hati sebenarnya ia tak semudah tu. Ada saki baki benci dan tak puas hati dalam hati,, mungkin. Tapi kena belajar sabar. Mula-mula memang susah, tapi takpe, pelan-pelan kayuh. Tahan diri daripada buat statement "melatah". Vah vah, easy said than done apel. huhu..Bila orang kata kau cakap lebih-lebih, kau pun frust jugak. Adeh. Sedih-sedih. Yelah, memang aku suka banyak cakap pun. Takpelah, lepas ni tulis kat blog jelah. Blog kan memang tempat untuk cakap lebih. haha Tak pe, wa redha, wa sedar wa sape..wuaa T^T Tetibe lak sedih kan, haha.

*if only we have someone like Dr Mazhar Shaheen in our country. His words are golds.

You Might Also Like

2 ♪♬♪♪♬ Comments

 1. Sepatutnya kita bersatu dalam hal ni bukan saling tuduh menuduh. #PrayForSabah

  *cantik la header ;)

  ReplyDelete
 2. tulah..tp ok lah, aku rasa kita ok je sebenarnya.
  cuma ada a few yg masih nak main politik, main blame2..
  tp still, majoriti semuanya nk yg terbaik je utk Sabah.

  *thnk you..hihi

  ReplyDelete

Tell me what you think about this post