ramadhan

Monday, August 08, 2011


assalamualaikum dan hai :)

Alhamdulillah, dah sampai dah bulan yang mulia ni. Dah 8 hari berpuasa dah. Tarawih? Ekhem, oke taknak jawab. heheh :b Well, takpelah, sunat. Seeloknya buat lah kan, masa ni la nak kumpul pahala. Lepas ni dah payah dah kan, dugaan berlambak-lambak. Aku pun malas-malas je nak gi terawih, huu. .Berbuka macam bufet, perud dah boyod, susah nak bergerak. ishishish

Ape azam ramadhan tahun ni? Bukan tahun baru je kena ada azam, dahlah bukan tahun islam pun kan. Ikut sangat la mat saleh tu, cool kan. Anyway, ramadhan tahun ni aku nak buat perubahan. Dah besar dah pun, tak boleh la nak puasa macam budak sekolah kan? lets go!


1. Solat penuh setiap hari


*even aira pun solat tau


Semua orang islam tau yang solat tiang agama kan. Tapi berapa ramai je yang berani cakap "aku tak tinggal solat minggu ni" Dalam seminggu mesti ada yang tertinggal subuh, takpun isha'. Tapi tak semua lah kan, a few. Bulan puasa tahun ni, ayuh la solat penuh sepanhjang bulan. Nak cepat cemane pun, malas cemane pun solat jugak. Kalau tak sengaja, qada' kan. .haa


2. Tutup aurat


Whether you free hair, or bertudung or not, lets put that aside. Kita semua selalu label kan perempuan kepada 2 golongan, mostly. Yang bertudung dan yang tak. Mungkin ada baiknya kita tukar, yang menutup aurat dengan yang tak. Adil kan? So takde lah isu pakai tudung tapi tak tutup aurat la, bla3. .Pening kepala. Balik kepada yang asas. Easy.

Kalau bukak tv mesti nampak artis-astis buat iklan ramadhan, buat rancangan ramadhan tapi tak tutup aurat pun. Macam mana bangsa lain nak hormat bulan mulia ni kalau kita sendiri ta hormat? Sekurang-kurangnya, biarlah semua yang kat tv tu menutup aurat, atlist just for a month. Aku suka channel AL-Hijarah, tak banyak iklan. Senang. huu

Kawan-kawan yang saya sayangi sekalian, lets make a change this ramadhan. Yang tak bertudung cuba bertudung untuk sebulan, yang bertudung labuh-labuhkan tudung. Pakai baju yang sopan untuk sebulan ni, kurangkan mekap. Yang lelaki, kurang-kurangkan mencarut. hehe Kenapa mesti sebulan je? Well, its a start. .Kalau tak cuba tak tau. Tapi nak cuba benda baik tu lah yang paling susah ek?


3. Hibernating entertainment


Tv ni mengarut, radio pun mengarut. Puasa ke tak puasa sama je. Tak pernah nak try buat something different. Mungkin diorang fikir, ala nanti yang tak islam tak tengok tv pulak, taknak dengar radio pulak kalau islamic je. If so, then sampai bila-bila pun negara kita akan jadi negara mesra islam instead of negara islam. Ishishish. .


video

*senget pulak. hehe Hebat tak aira? ;D


Sekian dari saya. Dah lama tak post apa-apa sebab malas dan spent banyak masa upgrade blog. uuuuu Dah upgrade tau. weewit! Pedih-pedih mata buat menatang ni. .hiyah!!!! *SELAMAT BERPUASA! SELAMAT BERBUKA! SELAMAT MELAKUKAN PERUBAHAN DI BULAN MULIA NI! Ecewah. .Hee. .emm jum TERAWIH sama-sama! *malu malu* *kenyit-kenyit mate*

You Might Also Like

6 ♪♬♪♪♬ Comments

  1. cukuplah mencuba sesuatu yang baru ke arah kebaikan....biarlah orang nak kata kita apa...hipokrit ke pe ke...selagi kita niat ikhlas nak mencuba, tak salah kan...manetaw hati terbukak lepas tu...:)

    ReplyDelete
  2. perghh.. dah ada bloglist.. hehe.. nice upgrade.. lepas nie ble la pasang turbo, ekzoz besaq, ngan NOS.. erk.. melalut.. haha

    ReplyDelete
  3. weee..
    peringatan yg baekkk!
    maceh deaaa

    ReplyDelete
  4. hari ini mesti lebih baik dr semalam barulah kite org2 yg beruntung...

    latest entry Adab-adab di Bazar Ramadhan & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

    ReplyDelete
  5. sama2 kita berubah ke arah kebaikkan.. sikit2..

    ReplyDelete
  6. haikal : i.Allah. .klu niat betul, mesti terbukak hati punye :)

    zarip: uuu..ade bloglist. ehek
    nnt aku nak tukar radio lak. nk bg sound dye boom3 mcm daus salihin punyer. hahah

    aimie: cecame. eceh..haha

    kaizen: yeah, btul tu

    aiman: i.Allah. .sikit2 lma2 jd bukit

    ReplyDelete

Tell me what you think about this post