tolak-ansur

Monday, October 15, 2012

assalamualaikum


Berkawan ni susah kan? Sebab bila cerita pasal orang ni, memang banyak perangai. Tak semuanya kita suka. .Ala, kalau diri sendiri pun tak semua kita suka, inikan pulak orang lain kan? Kadang-kadang perasaan tak dapat dikawal. Walaupun kita cuba berlagak cool dan tak kisah, tapi bile ada orang bukak topik je, ha mesti teringat balik benda-benda yang kita tak suka dengan orang lain tu. Dah jadi mengungkit pulak. .jadi mengumpat pulak. .hmm Do you agree with me?Yang kita tak suka sangat tulah 
yang ada kat diri kita sebenarnya


Kadang-kadang kita tengok orang lain gedik rase menyampah, kadang-kadang orang banyak cakap sangat rasa annoying, kadang-kodang orang sibuk pasal pasangan dia rase macam terlebih-lebih pulak. .Tapi sebenarnya sama je. .Kadang-kadang kita gedik jugak, kadang-kadang pun kita annoying, kadang-kadang memang kita rase pasangan kita tulah yang paling bagus paling ossem. Tapi, kadang-kadang sudah la, jangan selalu. Bila selalu tu yang jadi tak seronok.


Bercakap dengan lelaki/perempuan lain, dengan pakwe/makwe kalau depan kawan-kawan mungkin kena kurangkan sikit lah manjanye. Kadang-kadang memang seronok dengar, tapi kalau selalu sangat meliuk-liuk, ahhaa itu yang boleh buat menyampah tu. Merbahaya...ikh ikh ikh~Outspoken. Kasar.


Ada orang memang style dia kasar, cakap pun main lepas je. Kalau berkawan dengan orang outspoken ni kena banyak bersabar, tak boleh makan hati kalau tak nanti jadi tak seronok. Kalau outspoken tambah pulak dengan memang cakap kasar, memang lagi la kena sabar. Tapi kalau diri kita tu yang macam tu, cakap main lepas je..cakap pun tak pernah nak lembut, jangan marah lah kalau ada masa-masa orang tersinggung. Sebab semua daya akan ada tindak balas kan? Aci la. .kira give and take la tu.

Orang yang outspoken ni pulak, sensitif orangnya. Jangan tak tahu. Bila cakap pasal orang memang lepas je, tapi nak terima teguran tu lambat sikit. Allah macam teruk sangat pulak jadi outspoken ni. Heh. .Well tak jugak, orang cakap lepas ni bagus buat kawan. Tak cakap belakang, tak pendam, hati pun baik. Tapi itu lah, kena bersabar dan give and take. Imperfections is perfect. 

**This is note to myself.
Siape yg gedik? ahha sy lah..sape yg annoying? ahha sy jgk. Ckp lepas? pun sy lah jgk adoyaibun..

You Might Also Like

2 ♪♬♪♪♬ Comments

  1. biasa la tu pel. manusia bukannya sama. Kadang-kadang kita cakap orang tapi kita sendiri tak betul & tak perasan. Tapi aku pegang pada prinsip setiap orang buat salah tapi jangan sebab prinsip tu kita sesuka hati buat apa-apa yang kita suka. Apa pun, dalam percakapan tu mesti fikir dulu.kan? take note untuk aku jugak. Setiap orang tak sama.Ada yg sensitif, ada yang hati kering. Berwaspada.Ehh panjang pulak komentar aku sih..pEace :))

    ReplyDelete
  2. haha..pnjang lagi kiah, pnjng lg..komen pnjng bru best..
    tula, semua org buat salah tapi kena strive to be better everyday..
    peace kacang pis ;)

    ReplyDelete

Tell me what you think about this post